luni, 30 decembrie 2013

Sa pregatim masa de sarbatori -cu intarziere

          
           Este al treilea Craciun cu diabet si pana acum am avut glicemii marisoare , dupa masa de sarbatoare, fara ca totusi sa fi mancat pe saturate din cele interzise. Pentru un diabetic sunt suficienti 20 de CH in plus,  pentru ca glicemile sa nu mai fie bune dupa masa, adica o jumatate de felie de cozonac, fara rahat.., o prajiturica in plus, o bomboana cu martzipan etc. Sau. Nu toate deodata.
           Cred ca in special pentru copii cu diabet este o mare provocare tentatia dulciurilor de Craciun. Lor le creste mult mai mult glicemia cu aceeasi cantitate de dulce care adultilor le creste doar cu 40mg/dl.
           Acestea fiind spuse sa pregatesc terenul pentru a ma bucura din plin de masa de Revelion. Din start am un atu ca nu am pofta de mancare de ceva timp si nu vad cum mi-as reveni pana maine.Mancarea ca mancarea, dar dulcele....
           In primul rand voi pune acccent pe bucuria de a lua masa in familie, alaturi de parintii mei . Momentele vor fi cu atat mai pretioase cu cat tatal meu e bolnav de cancer si tot felul de griji ne framanta. Vom incerca ca framantarile sa nu umbreasca bucuria sarbatorii si aniversarii zilei lui de nastere, si aceasta victorie ar fi de ajuns pentru o masa reusita.
          De dragul lui am renuntat deja la prezenta mezelurilor la aperitiv si am rugat-o pe mama mea sa gateasca mancaruri cat mai sanatoase .
           Revenind la subiect, de Sarbatori ma simt cel mai frustrata ca am diabet, pentru ca numai simplul fapt de a gusta putin din toate implica nenumarate calcule, erori, hiperglicemii. De aceea m-am gandit sa imi fac un plan de bataie.
           Masa de Sarbatori nu inseamna numai dulciuri. Te poti satura si cu bucate din carne, salate branzeturi. 
           Problema cea mai mare este ca retetele gazdei pot contine carbohidrati de care nu stii si a o intreba ce a pus in mancare este ori nepoliticos ori atrage prea mult atentia asupra diabetului personal.(in cazul meu pot intreba, e mama) Pentru multi dinte noi e dificil, incomod, imposibil sa pui pe masa  un cantar si sa incepi sa dramuiesti mancarurile.
          Masa de sarbatoare e ca un fel de examen pentru diabetic, un fel de olimpiada a iscusintei de a controla diabetul, succesul fiind bucuria de a te infruta ( pe saturate...) din alesele mancaruri si a avea in acelasi timp glicemii bune .
         De Craciun am oscilat pe langa 200, pentru ca am ruinat bunul control cu ceva dulciuri, cu o bombonica de pom, cu putin pepsi, cu teama de  injecta insulina dupa mancaruri grase.
         Cred ca este bine sa ne facem un mic plan de actiune. Ce anume vrem sa mancam(categoria). In ce ordine, daca este posibil. Sa injectam insulina la momentul potrivit si calculat cat mai corect. Usor de spus greu de facut. 
         Cred ca masa de sarbatoare nu e cel mai potrivit moment sa ne facem complexe. Sa avem totusi glicemii rezonabile, poate nu peste 280...Daca totusi vom gresi sa ne iertam si sa o luam cu rabdare de la capat...in noul an. 
         La multi ani!
         
     

Un an de Diabet fara complicatii

            Pe 1 ianuarie 2014 blogul meu implineste un anisor. Pentru ca voi fi intr-o vizita scriu acum postarea aniversara. Multumesc tuturor care m-au citit si care m-au sustinut si sper din tot sufletul sa le fi fost de folos sau macar sa le fi oferit o lectura placuta.
            Tin sa marturisesc ca anul acesta nu a fost cel mai bun an pentru diabetul meu, fiind mai delasatoare, primand ocupatia de mamica. Nu este o scuza buna, de aceea intentionez sa incerc un control glicemic mai bun in anul care vine, cu atat mai mult cu cat imi mai doresc un copil...
             Desi in privinta glicemiilor bune nu mai sunt de mult timp un exemplu bun, sper totusi ca anumite experiente acumulate in legatura cu diabetul personal sa fie de folos celor care au o vointa mai puternica decat a mea.
             Subiecte de postari mai sunt inca multe si sper sa nu parasesc acest blog pentru ca lucrurile parasite nu dau bine...Sunt triste si prafuite.
              Blogul acesta a adus o doza suplimentara de diabet in viata mea, dar care se pare ca mi-a priit(zambet). Cred ca as fi fost de doua ori mai delasatoare fara el.
              In ce priveste blogul, planurile pentru 2014 sunt sa scriu cat mai bine si mult in el. In ce priveste diabetul meu, fara de care nu ar exista acest blog, intentionez sa ii pun frau bun si sa il plimb ca pe un calut printre dulciuri fara ca acestea sa ma mai tenteze asa de mult...Vreau sa mai am glicate sub 6,5. Vreau sa imi cumpar un Glucagen in caz de nevoie. Vreau sa uit hipoglicemiile urate care m-au traumatizat in ultima vreme astfel ca nu mai pot sa controlez lucrurile de teama lor. 
               Au fost de 31-36-45 mg/dl cu durata de 20minute, uneori de doua ori in aceeasi zi, si cu 100CH luati, fara reactie de contrareglare, fara simptome, infricosator. Si aceasta cred ca din cauza nerespectarii orelor de masa si injectie si poate si a alaptarii, de cand s-a facut bebe mare.
              Si ca o dorinta pe care o consider de domeniul fantasticului, mi-as dori un Dexcom g4 si puterea financiara de a lua consumabile...
               Am planuri mari pentru anul 2014, din pacate nu si o vointa foarte puternica. Inca, dar se lucreaza. Intentionez sa imi gandesc mesele pe o perioada inainte, sa notez efectul lor asupra glicemiilor. E unul dintre planuri, nu imi place sa le divulg pentru ca imi este teama sa nu fie astfel sortite esecului. 
                Va doresc tuturor sa aveti glicemii bune, sa fiti sanatosi si voiosi si sa vi se implineasca cele mai frumoase dorinte in anul care vine! La multi ani 2014!
              
            
             

              

La multi ani!

     La multi ani tuturor! Sa va fie inima plina de bucurie alaturi de cei dragi, sa fiti sanatosi si fericiti! In 2014 sa aveti multe impliniri si clipe dulci fara hiperglicemii!
   

miercuri, 18 decembrie 2013

Hipofobia

         Nu este frica nejustificata fata de hipopotami ci teama mea intemeiata sau nu de a face hipoglicemii majore care necesita 100 de carbohidrati.
         Pana in vara aceasta diabetul meu a mers pe un fagas normal, sa zic, cu calcule de carbohidrati si doze relativ egale de insulina,  cu corectii cu efect garantat ,cu mici exceptii pe fond de stres sau boala. Dupa trei saptamani de glicemii enorme, 400 si una de 495, pe care le-am avut la tara, la intoarcerea in Bucuresti am inceput sa am niste glicemii nemaipomenit de bune, ca niciodata de cand diabetul, exceptand hipoglicemiile care se mai strecurau destul de des printre acestea.
         Apoi m-am obisnuit cu asta si la un moment dat au aparut din cand in cand zile in care necesarul de insulina scadea foarte tare, uneori spre deloc. Cu hipoglicemii foarte urate desigur. Si asa de tare m-am speriat incat simteam o mare usurare sa vad pe ecranul glucometrului 200...Si am tot stat pe glicemii mari pana prindeam curaj sa o iau de la capat cu dozele obisnuite. Culmea ca daca reduceam dozele de insulina dupa hipoglicemii valorile nu erau prea bune. Cum ajungeam cu Lantusul de la 10u la 8u (10, 9 , 8) trebuia sa revin la 10u datorita hiperglicemiilor.
        Si iar glicemii normale pentru un diabetic atent pana aparea o zi cu hipoglicemii mari. Iar teama, iar glicemii mari de buna voie...
         Dupa ce zilele trecute am avut iar o astfel de zi, acum stau pe glicemii mari. Consider deja aceasta situatie ca fiind ea insasi patologica si as numi-o hipofobie, desi nu cred ca a luat inca amploarea unei fobii. Ca lucrurile se agraveaza pe plan psihologic o indica faptul ca ma ia un pic de ameteala dupa ce injectez Lantusul de care ma leaga amintiri de speriat si faptul ca am tendinta sa adaug la fiecare masa ceva carbohidrati rapizi de rezerva, sa fie acolo in caz de hipoglicemie, ceea ce garanteaza 250-280mg/dl dupa masa...
         M-am gandit in consecinta sa intocmesc un plan de bataie:

  • sa incerc sa respect orele programului meu de diaBetica. In ultimul timp masa de pranz e tot mai des la 15, masa de seara pe la 20-21... Lantusul facut mai tarziu decat de obicei, mult prea tarziu uneori, orele de somn etc
  • sa apelez mai des la cantar si sa calculez mai atent CH
  • sa il intarc cumva pe copil ca sa pot sa mananc carbohidrati mai putini, implicit sa fac mai putina insulina rapida ( cu cat e mai mare doza si viteza cu care intra e mai mare).
  • punctul pricipal al planului este sa achizitionez cumva Glucagon, stie cineva cum? Cred ca voi reusi cumva, macar din alta tara, pentru linistea mea.
  • si ca o utopie: sa am un CGM acesta e asul din maneca, daca cumva ma imbogatesc foarte tare anul viitor
  • sa alcatuiesc un plan de mese si sa experimentez efectul asupra glicemiilor al diverselor meniuri utilizate de mine
  • sa am mai mult curaj si optimism
  • sa dedic mai multa atentie diabetului ca unuia care afecteaza viata tuturor celor din jur, a familiei mele
  • sa incerc sa intru intr-o rutina sanatoasa cu tabieturi de diabetic, pentru a evita diferentele mari de la o zi la alta( de ex o alergatura zdravana  prin frig dupa o portie lunga de sedentarism la domiciliu)
  • sa ii implic iarasi mai mult pe cei dragi in viata mea cu diabet, sotul meu pare sa fi obosit si el de atata diabet si mai uita sa ma trezeasca pentru testari si corectii, astfel ca am dormit  mai multe nopti cu 200, probabil bazandu-se pe bunul autocontrol pe care il aveam candva, iar uneori m-am trezit cu hipo daca  am adormit la pranz
       Acestea fiind punctate, mai ramane sa capat vointa de a le pune in practica...
       

vineri, 13 decembrie 2013

Diabet fara complicatii

            De mult timp ma simt datoare sa explic de ce blogul meu se numeste astfel. Nu ma pot socoti  mandra posesoare a unui diabet fara complicatii, pentru simplul fapt ca il am doar de trei ani de zile descoperit si nu am nici cele mai ideale glicemii.
             Mi-am dorit de multa vreme acest blog si cand l-am creat nu imi venea deloc vreo idee in legatura cu numele pe care sa i-l pun. Aceasta a fost singura idee care mi-a venit, niciodata nu am fost buna la pus titluri.
             Diabet fara complicatii pentru ca aceasta este tinta mea in viata in ce priveste aceasta lipsa pe care o am, diabetul. Pentru ca ma tem de aceste complicatii, si in ciuda proverbului  ca de ceea ce te temi nu scapi, consider ca o constientizare a situatiei si stradania de a evita aceste complicatii au un rol bun in a nu ajunge concret la ele.
                   Nu traiesc o stare de panica, stiu doar ca glicemiile mari nu garanteaza un viitor fericit posesorilor de diabet. am vazut la prima internare oameni cu membre lipsa, cu rani deschise la picioare, cu retinopatie, am remarcat ca exista oameni distrusi  aprope total de diabet si m-am speriat atunci. Si nu vreau  sa imi bag capul in nisip si sa zic fie ce o fi, poate nu si eu...
                   Diabet fara complicatii pentru ca prezinta informatii si stradanii pe care ma bazez in atingerea acestui tel. Pentru ca aceasta complicatenie a fiecarei zile de atentie minutioasa devine foarte simpla dupa cateva luni de exersare si relaxarea aproape ca isi face loc in viata de diabetic. Eu se pare ca m-am relaxat cam mult in ultima vreme...
                  Diabet fara complicatii pentru ca reprezinta efortul de  a le evita sau cel putin de a le reduce la minim.
                  Scopul acestui blog este de a fi de folos cat de putin celor care se trezesc dintr-odata imbarcati in corabia diabetului si se simt pierduti. Si de a impartasi celor cu experienta si experienta mea sau macar de a le aduce un zambet pe fata cand mai scriu si prostii sau  cand ei sunt de alta parere decat a mea.Si pentru mine pentru a ma mobiliza mai mult. Dezavantajul acestui blog in ce ma priveste: o doza prea mare de diabet decat de obicei, o constientizare prea acuta a faptului ca am diabet. Se pare insa ca am depasit criza aceasta manifestata printr-o absenta mai mare pe blog. Mi s-au cam epuizat subiectele oricum, dar voi posta ori de cate ori voi avea ce sa scriu:)
                  Mi-as fi dorit sa scriu mult mai multe lucruri, dar pe multe le-am uitat, multe nu mai am timp...Sper sa nu pagubesc pe nimeni si nu uitati: fiecare bolnav de diabet este unic , are dozele lui de insulina,  corectiile prezentate in postari mi se potrivesc mie, pentru unii pot fi prea mult pentru altii prea putin. Si ideal ar fi ca fiecare diabetic sa aibe o colaborare minunata cu medicul sau...
                 (Am invatat un lucru foarte interesant si important de la  o mamica de fetita cu diabet, si anume ca diabetul de tip unu la copii imbraca  alte trasaturi decat cel al adultului cu acelasi tip de diabet. Nici nu mi-am imaginat acest lucru... De aceea nu pot fi o mostra veritabila de diabet pentru parintii care au copii diabetici, poate cateva idei sa fie utile, trecute prin filtre adecvate.
               Organismul copilului are trasaturile lui care se rasfrang si asupra diabetului. Are perioade cu multi hormoni de crestere, de exemplu care afecteaza sensibilitatea la insulina.. De asemenea copiii necesita o cantitate mai mica de carbohidrati pentru o hipoglicemie si de asemenea mai putina insulina adeseori. Pentru ei conteaza si doi carbohidrati in pus la o masa, pentru mine nu...Pentru copii hipoglicemiile sunt mult mai periculoase.) Cu prilejul acesta o salut pe Florentina si o rog sa imi dea un semn de viata, sunt curioasa cum mai merg lucrurile cu diabetul lor.
               Diabet fara complicatii ca sa aibe si blogul meu un nume :).
               
              

duminică, 8 decembrie 2013

Daca pleci...anunta-ma sau o zi fara diabet...

      Daca vreodata ar fi sa plece diabetul l-as ruga sa ma anunte mai intai, ca sa nu fac insulina...Astazi se pare ca diabetul si-a luat liber, dar nu m-am putut bucura de aceasta datorita a doua hipoglicemii majore, adica sub 40mg/dl.
     Ziua a inceput cu bucluc de dimineata cand am injectat Lantusul si a iesit ceva sange, ceea ce m-a speriat sa nu fi nimerit iar un vas de sange si sa fac hipoglicemie urata. Dar nu a fost asa, lucrurile au decurs normal, altfel ar fi scazut in 15min. 
      Dupa ora 11am simtit vag senzatie de hipoglicemie, testez si 44. Dupa ce iau zahar din destul am 36. Termin zaharul din cutiuta, adica 95g in total si ...53. Mai beau 150ml Fanta de portocale si: 97.
Inainte de masa de pranz vin cu 99... Imi fac 4u de NovoRapid si mananc cam 90CH la care se adauga jumatate de ciocolata Milka cu lapte, cam 50g mancata prin metoda un pic si inca un pic si o bomboana de pom de 16g...
     Pe la ora 17 imi iau un test dupa ce ma tot vaitam mamei mele ca ma simt de parca as merge cu vaporul si: 34. Il chem pe sot sa imi aduca borcanul cu zahar si apa. Iau repede zahar direct din recipient cu lingurita cu varf, nici nu mai numar.Cred ca vreo 50CH. Si beau cate o gura de apa. Dupa 7 minute testez  ca sa vad ce fel de hipoglicemie este, vitezomana sau nu: 31! ma panichez, iau acelasi tratament, sotul zice ca ajunge,, eu continui. Dupa 5 minute testez iar ca sa vad daca mai iau: 44 mai iau vreo doua -trei lingurite si beau apa. Dupa 5 minute 78, ma linistesc dar ma simt tare rau. Am avut sentimentul ca am vazut moartea cu ochii. Mai incolo 144, neasteptat de putin dupa aproximativ 100g de zahar.
           Nu am avut reactie de contrareglare. Nu am transpirat, nu mi-au tremurat mainile...
            La masa de seara am facut 2,5u de Novo in loc de 4, pentru 80CH.   134 dupa masa...
           Se pare ca azi nu as fi avut nevoie de (atata) insulina. Dar maine ce voi face?...vom vedea. Aceasta e dificil de stabilit. Mai precaut este sa fac mai putin Lantus si sa tatonez putin cu rapidele. Oricum voi scadea cu 2u Lantusul.
          Dupa a doua hipoglicemie am adus vorba de glucagon si de cat de periculos ar fi sa cad in coma la noi in Romania. Oare ar veni o salvare la timp?
           Din cate am inteles la noi in tara nu se gaseste nici macar de cumparat.
           Ce as face o zi fara diabet? As   (supra) trata hipoglicemii majore. Asta daca nu ma anunta ca pleaca...

miercuri, 4 decembrie 2013

Modificarile rapide ale glicemiei

                La persoanele diabetice glicemia este supusa adeseori unor variatii bruste, pentru ca oricat ne-am dori nu putem controla perfect lucrurile. 
          Modificarile rapide ale glicemiei apar in urmatoarele situatii

  • insulina rapida isi atinge varful de actiune si se intampla sa nu se sincronizeze perfect cu digestia carbohidratilor. Sa zicem ca am 240 mg/dl si in decurs de 20 minute ajunge la 90
  • insulina bazala incepe sa actioneze. am 150 sa zicem si ajunge brusc la 75,( sunt doar exemple fictive, nu scade exact cu aceste cifre in mod real)
  • efort fizic- dupa 10 minute de efort fizic moderat la persoane neantrenate poate sa scada repede si cu 100mg/dl glicemia 
  • stres, in cateva minute glicemia imi poate ajunge de la 100 la 280, am patit-o
  • ingerarea de carbohidrati rapizi, in 10-15 minute vom avea hiperglicemia corespunzatoare cantitatii consumate, daca stomacul este gol, daca nu , va creste mai putin
  • sarcina, apar modificari neasteptate ale glicemiei, mai ales hipoglicemie, in primul trimestru, au legatura cu modificarile din organism
  • tulburari hormonale
  • hidratare intensa-va face sa actioneze mai usor insulina
  • caldura -insulina intra extrem de repede si face sa scada brusc glicemia
  • frigul-au loc arderi intense, cu consum de glucide, inclusiv din muschi- poate scadea mult glicemia
  • disparitia starii intense de stes, relaxarea va face sa scada glicemia mare data de stres, corectiile aplicate pe stres vor deveni excedentare
  • dus sau baia fierbinte  intra mai repede insulina pentru ca se intensifica circulatia sangvina, celulele se deschid mai usor, scade glicemia repede, risc de hipoglicemie. Atentie! nu incuiati usa la baie!
  • schimbarea locului de injectare a insulinei cu unul unde insulina se absoarbe diferit-mai lent sau mai rapid sau mai bine
  • fenomenul de zori de zi, datorita rezistentei la insulina din aceasta parte a zilei la unele persoane creste mult glicemia, destul de rapid
  • o intarziere in actiunea insulinei datorata dezhidratarii sau anticorpilor antiinsulina
  • acumularea de insulina in corp datorata insuficientei renale sau unor probleme la ficat
  • reactia de contrareglare, dupa o hipoglicemie puternica va creste mult glicemia dupa aproximativ 30min
  • administrarea de glucagon, un hormon hiperglicemiant
  • unele mame au scaderi mari si rapide ale glicemiei dupa alaptare
  • daca nimerim intr-un vas de sange sau daca injectam intramuscular insulina sau in alt mod decat cel recomandat in prospect
  • varsaturile, daca nu consumam glucide dupa aceea riscam hipoglicemii severe
  • erorile de calcul al carbohidratilor, mai ales al celor rapizi
  • consumul de alimente neetichetate sau gatite de alte persoane
  • uitarea-daca nu mancam tot ce ne-am calculat
  • frecarea locului injectiei, va face sa intre mai repede insulina
  • antrenarea in efort fizic a zonei unde s-a injectat insulina
  • aplicarea de caldura pe zona respectiva
  • operatiile chirurgicale
  • modificarile de fus orar
  • schimbarea schemei de insulina
  • digestia cobinatiilor de alimanete greu digerabile care contin si carbohidrati, vor intra uneori brusc in sistem, sa zicem la 5-6 ore, dupa caz, astfel ca un 140, sa zicem, devine in 15 minute 250
  • alte cauze necunoscute sau uitate
      De cate ori vom observa modificari rapide ale glicemiei vom incerca sa identificm cauza si vom lua masurile adecvate. Nu ne vom grabi pentru a nu aluneca in extrema opusa, de la hipo la hiper si invers.
      Minunat ar fi daca glicemiile nu ar avea variatii foarte mari pentru ca acestea sunt uneori mai nocive decat hiperglicemiile. Rinichii nostri nu sunt foarte incantati de variatiile mari ale glicemiei, care pot duce in timp la fibroza renala.
       De asemenea la diabeticii cu retinopatie sunt foarte nocive variatiile mari ale glicemiei. Este bine ca la acestia sa nu se scada valoarea glicatei cu foarte mult de la un trimestru la altul, ci cat mai lin.
       Pentru  a avea oscilari mai mici ale glicemiei vom avea in vedere :

  •  un indice glicemic moderat al meselor, 
  • observarea impactului diverselor combinatii de alimente asupra glicemiei,
  •  ajustarea atenta a dozelor  pentru a nu gresi,
  •  exercitiul fizic regulat (sau sedentarismul total, glumesc) pentru a nu avea reactii glicemice neasteptate cand facem efort brusc, 
  • evitarea excesului de grasimi (impiedica absorbtia carbohidratilor, expunandu-ne hipoglicemiilor severe si apoi hiperglicemiilor dupa cateva ore), 
  • imbracamintea adecvata  pentru a nu fi expusi frigului sau caldurii excesive, 
  • un aport suficient de lichide,
  •  evitarea excesului de sare, ne dezhidratam,
  • observarea zilnica a evolutiei diabetului propriu ( diabeticul trebuie sa fie al doilea medic pentru sine insusi), pentru a sti cum sa actionam in diferite situatii
  • luarea de mici gustari atunci cand stim ca suntem expusi sigur hipoglicemiei
  • testarea glicemiei in timpul efortului fizic sau cand ne asteptam la modificari mari ale glicemiei
  • alimentele de la masa trebuie mancate intr-o anumita ordine pentru a obtine  efectul dorit asupra glicemiei, fie intai CH rapizi, fie complecsi sau anumite cobinatii, in functie de situatie
  • utilizarea unui CGM- sistem de monitorizare continua a glucozei
  • utilizarea inteligenta a pompei de insulina
  • rotatia locului de injectare
  • consultarea cu medicul diabetolog
  • evitarea stresului si a exceselor de orice fel
  • supliment de crom pentru a scapa de pofta de dulce
  • mese bine gandite si satioase pentru a nu fi tentati sa mancam printre mese te miri ce glucide
  • un stil ordonat si echilibrat de viata
  • optimismul
  • orice procedeu sanatos care observam ca ne ajuta.
           Mentinerea unor glicemii bune si cat mai constante necesita multa vointa si observatie zilnica a celor ce ni se intampla. De asemenea necesita experienta, la inceput poate fi foarte greu acest lucru.
            Modificarile rapide ale glicemiei  trec de multe ori neobservate pentru ca nu putem testa in continuu. Se poate intampla sa avem anumite simptome atunci cand se modifica rapid glicemia.
            Mie imi tiuie urechile, imi vajaie capul si mi se intetoseaza pivirea atunci cand imi creste repede glicemia, spre 200. Sau am o senzatie de ameteala atunci cand intra repede insulina, fara sa fie neaparat hipoglicemie, ci o modificare mare a glicemiei. Sa zicem de la 240 la 100 mg/dl in cateva minute.
          In sarcina este foarte important sa se mentina variatii cat mai mici ale glicemiei, in limite cat mai normale.
           Modificarile rapide ale glicemiei ar putea fi comparate cu situatia in care cineva ia un aparat si il butoneaza la maxim, modificandu-i in continuu parametrii, acesta se va strica in cele din urma...
       
     

marți, 3 decembrie 2013

Hiperglicemie dupa hipoglicemie

                In general dupa o hipoglicemie cu valori foarte mici apare o hiperglicemie dupa aproximativ 45-60 minute care poate dura mai mult sau mai putin in functie de mai multi factori.
                Hiperglicemia de dupa hipoglicemie are trei cauze majore:

  1. Reactia de contrareglare, prin actiunea unor hormoni hiperglicemianti precum hormonii de crestere, andrenalina, glucagonul care dau cresteri ale glicemiei mai lungi sau mai scurte. De exemplu hormonii de crestere pot da hiperglicemii lungi de pana la 20 ore si o rezistenta specifica la insulina. Reactia de contrareglare este una de aparare a organismului care privat de glucoza atat de necesara economiseste resursele proprii opunandu-se actiunii insulinei. Daca se administreaza o cantitate adecvata de carbohidrati rapizi la timp este posibil sa nu mai aiba loc aceasta reactie de contrareglare pentru ca nu se mai trage semnalul de alarma. Am observat ca in sarcina, atunci cand nu mai puteam percepe hipoglicemiile, nici chiar pe cele sub 50mg/dl nu mai aveam nici reactii de contrareglare.
  2. Glucidele administrate pentru tratarea hipoglicemiilor grave vor creste si ele considerabil glicemia pentru ca de obicei se administreaza mai multi hidrati decat ar fi necesari teoretic pentru cresterea glicemiei . De exemplu la o glicemie de 40mg/dl la un adult normoponderal cu diabet ar fi teoretic necesari 10 CH pentru a ajunge la 80mg/dl. Insa daca hipoglicemia survine datorita actiunii insulinei rapide aflate la maximul ei lucrurile stau extrem de grav, in sensul ca glicemia va continua sa scada foarte rapid si mult in cateva minute , putandu-se ajunge la coma hipoglicemica. Si atunci sunt necesari cel putin 40CH, se testeaza si se mai iau hidrati in continuare daca e cazul. Depinde de structura mesei care a precedat hipoglicemia. Dar cel mai exact ne vom orienta dupa rezultatul testului de glicemie. Eu testez la 5-7 minute distanta. Daca glicemia se mentine sub 50 sau scade sub 40 mai iau glucide.  Important este sa ajunga cat mai repede in sistem glucide pentru a intampina actiunea rapida a insulinei. Mai multi carbohidrati se absorb mai rapid decat mai putini, mai ales daca avem in stomac alimente grase...Dupa remedierea hipoglicemiei vom avea un surplus de zahar in sange si datorita acestor CH, care la urma urmei ne-au salvat viata. O hiperglicemie e mai putin grava decat o coma, din care cine ne scoate daca salvarea vine cand vine si glucagon nu avem?...
  3. Digestia carbohidratilor de la masa anterioara hipoglicemiei. Daca hipoglicemia a survenit  datorita consumarii de carbohidrati amestecati cu multe lipide si proteine animale vom avea ca bonus si o hiperglicemie datorata intrarii intarziate a acestor carbohidrati.
          Hiperglicemia de dupa hipoglicemie este de cele mai multe ori data de o combinatie a acestor trei cauze, sau macar a primelor doua.. Mai pot fi desigur si alti factori care contribuie la acest cocteil, precum alimente grase consumate cu...6 ore inainte, stresul cauzat de hipoglicemie daca ne-am panicat, poate si alti factori..
          Dupa o hipoglicemie majora vom avea grija sa corectam cu prudenta hiperglicemia de dupa aceea, dar sa si consumam la masa urmatoare carbohidrati complecsi care sa refaca depozitul de glicogen, atat de necesar mai ales in caz de hipoglicemii grave.